Derfor bør du velge en betalingspartner med PSP-lisens

Sikre transaksjoner er en forutsetning for å drive virksomhet, selv om det ikke er hovedfokuset ditt. Du bør derfor velge samarbeidspartner med omhu, slik at både kunder og medarbeidere får en problemfri og korrekt betalingsflyt. Her forklarer vi hvilke fordeler en betalingspartner med PSP-lisens gir deg. Særlig hvis du ønsker å satse i nye europeiske markeder.

Men først av alt: Hva er en PSP (Payment Service Provider)?

En PSP er en betalingsleverandør som fungerer som mellomledd mellom bedriften din og banken når du tar imot betaling fra kundene dine. Det er ulike PSP-lisenser for ulike betalingstjenester. Kjente PSP-leverandører er Tink, Stripe og Klarna.

Ved å håndtere betalinger via PSP-leverandørens plattform kan du tilby kundene dine raske og sikre transaksjoner med forskjellige betalingsmåter, uten å bruke tid og ressurser på manuell administrasjon.

Hva innebærer det å være – og velge – en lisensiert PSP?

For å få PSP-lisens må betalingsleverandøren oppfylle ulike krav og være sertifisert innen f.eks. informasjonssikkerhet og risikostyring. Lisensieringen betyr også at leverandøren står under tilsyn av Finansinspektionen.

Billogram har vært PSP-lisensiert siden 2023. Ifølge Pelle Ekedahl, som er prosjektleder for prosessen, er dette et viktig kvalitetsstempel.

– Lisensen er en bekreftelse på at vi oppfyller samtlige krav i en av de strengest regulerte bransjene i markedet. Det gir kundene våre en ekstra trygghet når det gjelder betalingsprosessen, slik at de kan fokusere på sin egen kjernevirksomhet.

Slik kan Billograms PSP-lisens bidra til internasjonal vekst

Med Billograms PSP-lisens går det raskere for dem som ønsker å etablere virksomhet i nye europeiske markeder, sier Pelle.

– Flere av kundene våre utvider nå virksomheten i Europa. Takket være PSP-lisensen vår kommer de raskt i gang med samme enkle betalingsplattform i hvert nye land, uten tidkrevende prosesser og tilpasninger til lokale regelverk.

Dette fordi Billograms lisens også kan brukes i andre medlemsland, forklarer Pelle.

– Finansinspektionen bekrefter overfor tilsvarende myndigheter at vi som betalingsleverandør oppfyller de nødvendige vilkårene, og at vi står under deres tilsyn.

Skalerbarhet og fremtidssikkerhet med på kjøpet

Å utvide den internasjonale virksomheten med Billogram som betalingspartner øker også skalerbarheten, siden behovet for tredjepartsleverandører minimeres.

– PSP-statusen vår gir en effektiv tilknytning til SEPA-infrastrukturen i Europa, uten at bedriften din trenger å inngå avtaler med lokale aktører, forklarer Pelle.

Mindre kompleksitet og avhengighet av tredjepartsleverandører gjør det også enklere å etterleve EU-regelverket innen bl.a. informasjonssikkerhet, driftssikkerhet og bekjempelse av hvitvasking.

– PSP-lisensieringen er ikke en engangsinvestering. Billogram oppdaterer prosessene fortløpende i takt med at lovgivningen endres. Dermed slipper du å bekymre deg for hvordan EU-direktiver og -forordninger som PSD3, DORA og NIS2 påvirker betalingsløsningene dine. Den fremtidssikringen får du med på kjøpet, avslutter Pelle.